Zdeněk Souček Fotografie přírody

U jihočeských rybníků 12.11.2015 | pozorování ptáků

Chce-li pozorovatel ptáků vidět nějaké vzácnější druhy, musí vyrazit na jižní Moravu nebo k jihočeským rybníkům. V minulém týdnu jsem svou exkurzi začal večer u rybníka Volešek na Českobudějovicku. Poprvé jsem tak letos spatřil pisily, ale u rybníka se sníženou hladinou se mi naskytla také příležitost k fotografování. Nedaleko mě nerušeně lovily bekasiny otavní (Gallinago gallinago). Dlouhé zobáky zabodávaly do měkkého dna a vybíraly potravu. Měl jsem na sobě fotografické maskáče a tak jsem hned zalehnul za keříček. Pomalu jsem se plazil po poměrně suchém dnu rybníka až do blízkosti těchto nádherných ptáků A pak už jsem pouze zíral a mačkal spoušť. Nádherná podívaná. Když už jsem nemohl ležet, pomalu jsem vstal a přikrčený odešel. Bekasiny popolétly asi deset metrů a pokračovaly v hodování.

Nadále jsem se věnoval pozorování ptáků a v dalekohledu jsem postupně měl několik druhů bahňáků. Sbírali potravu na mělčině a v dáli za porostem stromů jsem viděl věž kostelíka v Pištíně. Hezký podvečer.

Ještě jsem se zastavil u rybníka Vyšatov, který pozorovateli ptáků pokaždé poskytne nějaký zajímavý zážitek. Například pozorování rybáků obecných, hnízdících na dvou ostrůvcích, je podívaná, která neomrzí.

Mladí rybáci, kteří už byli vzletní, stejně svou výživu ponechávali na starost rodičům. Seděli na ostrůvku a rodiče každou chvíli přilétli s rybkou, kterou už zdálky nabízeli a na kterou mláďata natahovala krky s otevřenými zobáky.

Druhý den jsem začal pozorováním na Knížecím rybníku u Pištína. Brzy ráno zde na mělčině sháněli potravu čtyři vodouši tmaví. Ty jsem nakonec asi vyplašil. Ale oblétli rybník a přistáli na stejném místě, odkud vzlétli. Už jsem je nechal být a pokračoval jsem k dalším zastávkám.

Vyvrcholením mé cesty po jihočeských rybnících bylo pozorování třiceti kolpíků bílých na rybníku Domín v soustavě Vrbenských rybníků v Českých Budějovicích. Před tím jsem se však ještě mnohokrát zastavil u jiných rybníků na stanovištích, odkud mám z minulosti zajímavá pozorování. Z nich na mě opět nejvíce zapůsobil překrásný rybník Motovidlo u Čejkovic, jehož hladina byla pokryta právě žlutě kvetoucím plavínem štítnatým, což je kriticky ohrožený druh květeny ČR. Kochal jsem se tou krásou z lesnatého břehu zpoza převislých větví stromů a u protějšího břehu lovily dvě volavky stříbřité. Na ty u nás v Polabí také nenarazím.

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

jespák písečný (Calidris alba), Chotěšice (NB), 6. 8. 2024
tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
strakapoud prostřední, 17. 3. 2023, Poděbrady

Nejoblíbenější fotografie:

Vodouš rudonohý (Tringa totanus), Hortobágy NP (Maďarsko), 3. 5. 2019

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory