Zdeněk Souček Fotografie přírody

Rákosník tamaryškový 22.8.2017 |

Jako každým rokem, i letos jsem několik prázdninových dnů strávil s kroužkovateli ptáků. Největší překvapení mě čekalo 16. srpna u rybníka Zrcadlo u Kopidlna. V síti v rákosinách uvízl rákosník tamaryškový (Acrocephalus melanopogon). Nebyl jsem jediný, kdo ho viděl poprvé v životě.

Tento druh hnízdí ve Středomoří a na východ po střední Asii. Je částečně tažný. Zimoviště jsou v jižních částech hnízdního areálu, v severní Africe a v Přední Asii až po Indii. V České republice se občas vyskytne na tahu v období od července do listopadu. Pták je olivově hnědý, ve srovnání s podobným rákosníkem proužkovaným má bělejší nadoční proužek, který se na svém konci rozšiřuje. Temeno hlavy je jednobarevně tmavé. Na tvářích má náznak tenkého vousu.

V České republice byl rákosník tamaryškový poprvé zjištěn v roce 1961, do roku 2007 bylo zaznamenáno celkem 100 pozorování, většinou odchytů ptáků v rákosinách rybníků. Většina záznamů pochází z jižní Moravy, byl však vícekrát zjištěn také v jižních a východních Čechách, například byl třikrát chycen u Žehuňského rybníka (dvakrát v r. 2012 a jednou v r. 2014). V roce 1999 se možná v jižních Čechách pokusil zahnízdit. Výskyt na našem území spadá do období jarního a především pak podzimního tahu. V letošním roce 2017 byl pozorován nebo odchycen již čtyřikrát. Třikrát na jižní Moravě (Pohořelice, Lednice, Mikulov) a nyní u Zrcadla. 

Na následujícím obrázku je rákosník tamaryškový vyfotografován společně s u nás běžným rákosníkem proužkovaným, aby bylo možné porovnat oba druhy.

Pták dostal od Vládi Šoltyse kroužek s číslem TL13775 a po chvilkovém pózování fotografům byl vypuštěn, aby mohl pokračovat ve svém tahovém putování krásami české krajiny.

Přidejte Váš příspěvek / komentář (reakce na komentář číslo ):

Nejnovější fotografie:

jespák písečný (Calidris alba), Chotěšice (NB), 6. 8. 2024
tukan kýlovitý (Ramphastos sulfuratus), Kostarika, Boca Tapada, 18. 12. 2023
strakapoud prostřední, 17. 3. 2023, Poděbrady

Nejoblíbenější fotografie:

Vodouš rudonohý (Tringa totanus), Hortobágy NP (Maďarsko), 3. 5. 2019

Návštěvnost:

Celkem: 25174 Týden: 21
Dnes: 3 Online: 0
© fotosoucek.cz, 2015, designed by Studio factory